Най-високо качество на предлаганите услуги
0897373509

Ще се изпълни ли строителството у нас нулеви емисии на новите сгради

  • 21/03/2024 22:06
  • |
  • 0 коментара
Ще се изпълни ли строителството у нас нулеви емисии на новите сгради

Ще се изпълни ли строителството у нас нулеви емисии на новите сградиЗелените цели на ЕС ще оскъпят новото жилищно строителство с 4,5%, посочи Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните Автор - снимкаПЕТЯ СТОЯНОВАРЕДАКТОР

В частта от европейската директива за нулеви емисии на новите сгради е заложен пълен антагонизъм – не е възможно една сграда да бъде с близък до нулевата въглероден отпечатък. Това мнение изрази в предаването "Бизнес старт" на Bloomberg TV Bulgaria Георги Шопов, председател на Националната асоциация на строителните предприемачи.
Според него това не е заради самия процес на строителство, който по думите му е изключително ниско енергоемък. „Големият въглероден отпечатък, който дава строителството, е от производството на цимент и стомана. Фокусът трябва да бъде обърнат към производителите на тези продукти, но понеже е по-лесно, фокусът се обръща върху самото строителство, което е безсмислено“, коментира той директивата за енергийните характеристики на сградите, приета от Европейския парламент миналата седмица.Шопов смята, че изискванията в нея са невъзможни за изпълнение, тъй като са технически неиздържани.Той съобщи, че въз основа на европейската директива, Министерството на регионалното развитие и благоустройство е променило наредба 20-02-30 за техническите изисквания към енергийните характеристики на сградите. В нея се казва, че за да се постигнат близки до нулевите емисии, жилищните сгради от началото на 2024 г. трябва да ползват 55% енергия от ВЕИ, което не касае самата сграда и строителство, а доставката на ток, който трябва да бъде произведен „зелено“.  Председателят на Националната асоциация на строителните предприемачи обясни, че това трябва да се постигне "с поставяне на ВЕИ на ниво сграда или в близост до нея. „Това еднозначно означава термопомпи. Термопомпата не е нищо повече от един климатик – ти имаш един климатик, доставяш до него енергия, която е „черна“ от ТЕЦ, и минавайки през климатика, тя става „зелена“. Това е абсурд“, заяви Шопов.
Той съобщи, че браншовите организации са провели среща с Министерството на енергетиката, за да обяснят проблемите с директивата. Според тях прилагането с нейното изискване би означавало целият двор на една жилищна сграда да бъде запълнен с термопомпи, което противоречи на закони като Закона за устройство на територията и наредбите за шума."По-лошото е, че ефектът е нулев – единствено води до оскъпяване. От Националната асоциация на строителните предприемачи направихме точен разчет – с 4,5% се увеличава цената на апартамент за крайния клиент, без да има ефект върху природата", коментира Георги Шопов.СЪЗДАТЕЛ

Екипите ни са тук, за да ви помогнат!

0897373509

Щампованият бетон може да се прилага както хоризонтално, така и вертикално.Настилката Щампован бетон е начин, обикновения бетон да изглежда красива цветна настилка имитираща плочи, цепен камък, правоъгълни или обли павета, скали и др. Дизайнът се отпечатва в бетона след като се излее, но преди да е започнал да се втвърдява. Следват приглаждане с специална техника за щампован бетон, заобляне на ъгли със специален инструмент, втриване на харднери оцветители за щампован бетон, нанасяне на разделители(отделител) за щампован бетон за предотвратяване залепването на мокрият бетон по гумените щампи които оставят трайна следа (отпечатък пожелан от вас) върху вашия бетон.

ПРЕДЛАГАМЕ АСФЛАТИРАНЕ НА МАЛКИ ДО СРЕДНО ГОЛЕМИ ПЛОЩИ, ДВОРОВЕ, УЛИЦИ

© 2022 - 2024 Всички права запазени